Corpul 1 al castelului (Castelul Banffy)


Categorie: Altele
Perioada: 1652, amplif. 1750 - 1850
Importanta: A
Cod LMI: CJ-II-m-A-07534.01
Adresa: 152 -154
Localitate: sat BONŢIDA; comuna BONŢIDA
Judet: Cluj
Regiune: Transilvania

Imagini

Nu exista imagini

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 10-Jul-2009

Castelul de la Bontida a fost construit in 1652 de Denes Banffy, consilier al principelui Mihai Apafi I, dupa conceptia renascentista a arhitectului Agostino Serena.
In aceasta prima etapa era un ansamblu rezidential fortificat, cu patru bastioane in colturile incintei, turn inalt la intrare, gradina pe latura sudica, paralela cu cladirea principala si un conac in mijlocul curtii.
Castelul a suferit transformari si amplificari in anul 1745, dupa ce a intrat in posesia lui Denes Banffy II (1723-1780).
Planurile au fost intocmite de arhitectul Joseph Emmanuel Fischer von Erlach, iar complexul a fost regandit conform barocului austiac. Cladirile, conacul nobiliar si anexele au fost demolate si din materialele obtinute s-a construit cladirea principala in stil baroc vienez, pastrandu-se ancadramentele renascentiste ale usilor si ferestrelor. Deasupra cornisei  zidul in  segment de cerc, sprijinea statui. Avea intrari pe ambele laturi, nord si sud.
A fost conceput un parc de agrement , dupa planurile lui Johann Christian Erass, in stil baroc, cu alei strajuite de tei, dispuse in forma de trident, un lac, fantani arteziene si statui.
Urmatorul descendent al familiei , Banffy Josef, a demolat in jurul anului 1820, turnul de la intrarea in incinta castelului, iar din materialul rezultat a construit o moara de apa, pe care a pus-o la dispozitia satenilor.
In 1850, arhitectul Antal Kagerbauer a construit in maniera romantica un nou pavilion, cu un turn-orologiu, orientat perpendicular pe latura de sud a incintei si a refacut geometria parcului, inlocuind formele austere cu trasee libere.
Sculptorul Johannes Nachtigall a executat grandioase statui ce decorau poarta castelului. O parte din ele, reprezentand "Metamorfozele" lui Ovidiu, se afla acum la muzeul de istorie din Cluj.
In septembrie 1944, armata germana aflata in retragere, a vandalizat si incendiat complexul, distrugand pinacoteca, biblioteca si mobilierul.
In anul 1999 au inceput vaste lucrari de restaurare sub inaltul patronaj al Printului Charles de Wales, ca urmare a acordului semnat intre Ministerul Culturii si Cultelor si Institutul pentru Restaurarea Cladirilor Istorice din Marea Britanie si Ministerul Patrimoniului Cultural din Ungaria.
(dupa "Castele si Cetati din Transilvania: judetul Cluj" de Liviu Stoica, Gheorghe Stoica si Gabriela Popa)